Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 11.01.2022 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca sözleşme düzenlenmesine ilişkin başvurular yalnızca Türkiye Noterler…
EYT ile birlikte sıkça gündeme gelen hizmet tespit davası hakkında akla birçok soru gelmektedir. Bu makalemizle hizmet tespit davası nedir, zamanaşımı, hak düşürücü süre, arabuluculuk ve hizmet tespit davası kazanılırsa…
Hukukumuzda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kadına karşı şiddetle mücadele açısından oldukça önemlidir. Bu kanunun amacı kadına karşı şiddet olayının yaşanmasının önlenmesi, yaşanması ihtimalinde…
Bu yazımızda Tüketici Hukuku hakkında ve hukukun bu alanı kapsamına giren işler hakkında bilgi vermekteyiz.
Tehdit Suçu Nedir? Tehdit suçu TCK 106. Madde hükmü ile düzenlenmiş olup anılan madde şu şekildedir: “(1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı…
Suçta ve cezada kanunilik ilkesi Ceza Hukukunun en temel ve önemli ilkelerindendir. Öyle ki ceza hukuku biliminin kurucusu olarak kabul edilen ve 1775-1833 yılları arasında yaşayan Alman ceza hukukçusu Anselemo…
Muvazaa nedir? Bir hukuki işlemin üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, yani tarafların asıl amaçlarını gizlemek maksadıyla yapılmış olması halinde söz konusu işlem muvazaa ile sakat olacaktır. Muvazaalı işlemin tarafı olmayan kişiler,…
MALA ZARAR VERME SUÇU Mala zarar verme suçu TCK madde 151 ile hüküm altına alınmıştır. Bu maddede yasa koyucumuz başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın zarara uğratılmasını konu edinmiştir.…
Bilindiği üzere evlenme şekle bağlı hukuki bir işlem olup şekil şartları Medeni Kanun’un 142. Maddesi ile hüküm altına alınmıştır. Anılan madde hükmü uyarınca, evlenecek olan kişiler, evlendirme memuru ve iki…
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davaları, paylı mülkiyet ya da elbirliği mülkiyete tabi taşınır veya taşınmaz mallardaki ortaklık ilişkisini sonlandırıp ferdi mülkiyete geçilmesini sağlayan bir dava türüdür. İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi)…
Hakaret Suçu Nedir? Hakaret suçu TCK 125. Madde hükmü ile düzenlenmiş olup anılan madde şu şekildedir: “(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya…
Gayrimenkul Hukuku Nedir? Gayrimenkul hukuku, Medeni Hukuk’un alt dallarından biri olup ev, apartman, daire, arsa, tarla gibi taşınmazların mülkiyetine ilişkin düzenlemeleri içeren bir özel hukuk alanıdır. Temelini Medeni Kanunumuzdan alan…
Ceza Hukuku Nedir? Ceza hukuku, kişilerin yaşam, sağlık, kişilik ve malvarlığı gibi hukuksal değerlerini muhafaza ederek toplumu yaşanabilir ve güvenli kılmayı amaç edinen bir hukuk alanıdır. Öyle ki, 5237 sayılı…
İlgili Yazılar: İş Hukuku Ceza Hukuku
MİRAS HUKUKU NEDİR? Miras Hukuku, Türk Medeni Kanunu’muzun 495 ila 682. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Yine Anayasa’mızın “mülkiyet hakkı” kenar başlıklı 35. Maddesinde “Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar,…
TİCARET HUKUKU NEDİR? Ticaret hukuku tacirler ve ticari ortaklıkların kendi içlerindeki ve birbirleri ile olan ilişkilerini düzenleyen bir hukuk alanıdır. Ticari faaliyetler, günümüzde ülkemizde de pek çok gelişmiş ülkede olduğu…
İş Hukuku Nedir? İş hukuku, iş akdine dayanarak bağımlı olarak çalışan işçilerin ve bağımlı olarak yanında çalıştıkları işverenlerin arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. İş akdine dayalı olarak çalışan taraf işçi,…
İlgili Yazılar: İş Hukuku Ceza Hukuku
KİRA HUKUKU NEDİR? Kira hukuku, Türk Borçlar Kanunumuzun 299-378. Maddeleri arasında, kanunumuzun dördüncü bölümünde “Kira Sözleşmesi” başlığı altında 3 ayrım halinde düzenlenmiştir. Birinci ayrımda “Genel Hükümler”, ikinci ayrımda “Konut ve…
İCRA HUKUKU NEDİR? İcra hukuku, alacaklının borçlu aleyhine maddi hukuktan kaynaklanan haklarının devletin yetkili organı olan icra dairesi aracılığıyla icra edilerek fiilen gerçekleşmesini inceleyen hukuk alanıdır. Başka bir deyişle, icra…
Aile Hukuku Nedir? Aile hukuku, toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumunun ve aile ilişkilerinin düzenlendiği medeni hukukun alt dalıdır. Aile hukuku, nişanlılık, evliliğin oluşması ve sonlanmasını, evlilik süresince kişilerin tabi olacağı…
İlgili Yazılar: İş Hukuku Gayrimenkul Hukuku