MALA ZARAR VERME SUÇU

Mala Zarar

MALA ZARAR VERME SUÇU

Mala zarar verme suçu TCK madde 151 ile hüküm altına alınmıştır. Bu maddede yasa koyucumuz başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın zarara uğratılmasını konu edinmiştir. Bu yazımızda mala zarar verme suçunun nitelikli halleri ele alınmayacak olup yalnızca 151. Madde kapsamındaki basit hali ele alınacaktır.

Mala zarar verme başkasının özel mülkiyetine tabi bir taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması, kullanılamaz hale getirilmesi veya kirletilmesi ile oluşur. Mala zarar verme suçu, yukarıda saydığımız birbirinin alternatifi olarak gösterilen hareketlerden biri ile işlenebileceğinden “seçimlik hareketli” suçtur.

MALA ZARAR VERME İSPAT YÖNTEMİ

Ceza muhakememizde, hukuk muhakemelerindeki usulden farklı olarak ispat yükü gibi bir durum bulunmamaktadır. Sanık susma hakkına sahip olup üzerine atılı suçu işlemediğini ispat etmek zorunda değildir. 

Mala zarar verme ispat yöntemi olarak kanunlarımızda özel bir ispat yöntemi aranmamıştır. Ceza Muhakemesi Kanunun genel ispat hükümlerine tabidir. Ceza muhakemesinde, “delil serbestisi” ilkesi esastır. Delil serbestisi hukuka uygun elde edilmiş olmak kaydı ile her şeyin delil olabileceği, duruşmada delillerin incelenmesi ile değerlendirilmesi ve hâkimin delilleri vicdani kanaati doğrultusunda değerlendirmesini ifade eder.

Mala zarar verme ispat edilmeye çalışılırken; sanık açıklamaları ve ikrarı, tanık anlatımları, parmak izi, HTS kayıtları, kamera gibi görüntü ve ses kaydeden araçların kayıtları delil olarak kullanılabilir. 

MALA ZARAR VERME CEZASI

Mala zarar verme cezası, suçun özel mülkiyete tabi basit hali ile işlenmesi halinde TCK 151. Maddesinde hükmü uyarınca tayin edilecektir. Anılan madde hükmü uyarınca mala zarar verme cezası, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası olacaktır.

MALA ZARAR VERME SUÇU ŞİKAYETE TABİ Mİ?

Mala zarar verme suçunun TCK 151. Maddesinde düzenlenmiş olan özel mülkiyet konusu mallara yönelik halinden dolayı kovuşturma ve soruşturma yapılması mağdurun şikayetine tabi kılınmıştır.

Takibi şikayete bağlı suçlardan olan mala zarar verme suçunun şikayet süresi failin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır.

MALA ZARAR VERME SUÇUNDA ZAMANAŞIMI VAR MI?

Mala zarar verme zamanaşımı, suçun TCK 151. Maddesindeki basit hali ile işlenmiş olması halinde TCK’nın 66/e hükmü kapsamına girmektedir. Anılan madde uyarınca mala zarar verme zamanaşımı 8 yıldır. Dikkat etmek gerekir ki, mala zarar verme suçunun nitelikli halleri ile işlenmiş olması halinde bu süre artacaktır.

MALA ZARAR VERME SUÇU UZLAŞTIRMAYA TABİ Mİ?

Mala zarar verme suçunun TCK 151. Maddesi ile düzenlenmiş olan basit hali, CMK’nın 253. Maddesi uyarınca uzlaştırmaya tabidir.

Eskişehir ceza hukuku avukatı olarak mala zarar verme suçu davaları hizmet verdiğimiz alanlardan biridir. Alanında uzman Eskişehir ceza avukatı ekibimizle İletişim sayfamız üzerinden bilgi almak ve yasal haklarınızı öğrenmek adına iletişime geçebilirsiniz. 

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir