İş Hukuku Nedir?
İş hukuku, iş akdine dayanarak bağımlı olarak çalışan işçilerin ve bağımlı olarak yanında çalıştıkları işverenlerin arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. İş akdine dayalı olarak çalışan taraf işçi, çalıştıran taraf ise işverendir. Bu akde dayalı kurulan ilişkiye de iş ilişkisi denir.
Nitekim 4857 sayılı İş Kanunumuzun 2. Maddesinin 1. Fıkrasında bu tanımlamalara yer verilmiştir:
“Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir.”
Dikkat etmek gerekir ki, memurlar da bağımlı olarak çalışmaktalarsa da onlar hakkında düzenlemeler iş hukukunun alanına girmemekte; memurlar ve kamu kurumları arasındaki ilişki idare hukukunun alanına girmektedir. Ancak memurların (kamu görevlilerinin) sendikalarına ve toplu sözleşmelerine ilişkin hususlar iş hukukunun alanına girmektedir.
İş Kanununun Uygulanmayacağı İşler ve İş İlişkileri
4847 sayılı Kanunun 4. Maddesi uyarınca aşağıdaki iş ve iş ilişkilerinde İş Kanunu uygulanamaz:
- Deniz ve hava taşıma işlerinde,
- 50’den az işçi çalıştırılan (50 dâhil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde,
- Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,
- Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dâhil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde,
- Ev hizmetlerinde,
- Çıraklar hakkında,
- Sporcular hakkında,
- Rehabilite edilenler hakkında,
- 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde.
Eskişehir İş Hukuku Avukatı olarak ekibimizce başlıca şu hizmetler verilmektedir:
- İş sözleşmesinin hazırlanması,
- İş ilişkisinden kaynaklı zorunlu arabuluculuk süreçlerinin başlatılması, takibi ve neticelendirilmesi,
- İşçilik alacaklarını (ücret alacağı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretleri, yıllık izin ücretleri, hafta tatili ücretleri, asgari geçim indirimi ücretleri, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı) konu edinen davaların açılması ve takibi,
- İşe iade davalarının açılması ve takibi,
- İş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının açılması ve takibi
Bu alanda bulunan uyuşmazlıklarda İş Hukuku alanında uzman avukatlardan destek almak son derece önem arz etmektedir. Aksi takdirde taraflar önemli hak kayıplarına uğrayabilir. Eskişehir’de bulunan alanında uzman iş hukuku avukatı ekibimizle İletişim sayfamız üzerinden bilgi almak ve yasal haklarınızı öğrenmek adına iletişime geçebilirsiniz.